Câteva lucruri despre „Pas în viitor”

În luna mai 2010, a luat fiinţă, legal din punct de vedere juridic, o nouă organizaţie nonguvernamentală, numită „Pas în viitor”, cu intenţia declarată de a activiza voluntariatul tinerilor şi adulţilor din zona Olteniţa, în scopul organizării unor activităţi culturale, educaţionale, sociale sau sportive, adică tot ceea ce înseamnă alternativă pozitivă de petrecere a timpului liber.

Baza asociaţiei şi, în acelaşi timp, principalii beneficiari ai activităţilor acesteia o vor constitui elevii.

Conducerea ONG-ului este asigurată de prof. Roxana Zlate (preşedinte), prof. Liliana Niculiţă (vicepreşedinte) şi prof. psihopedagog Doina-Georgiana Muşat (vicepreşedinte), care, împreună cu 10 elevi voluntari, au fost membrii fondatori.

Câteva amănunte despre intenţiile fondatorilor ne-a furnizat d-na prof. Liliana Niculiţă.

„Activitatea noastră va demara în plin abia după începerea noului an şcolar, în septembrie 2010, dar O.N.G. „ PAS ÎN VIITOR” s-a implicat deja în două proiecte, care se înscriu în domeniul educativ de activitate.

Primul este un parteneriat cu PRIMĂRIA OLTENIŢA, PALATUL COPIILOR SIGHIŞOARA, GRUPUL ŞCOLAR DE INDUSTRIE UŞOARA  SIGHIŞOARA ŞI GRUPUL ŞCOLAR  „NICOLAE  BĂLCESCU” OLTENIŢA.

În perioada 27 iunie- 2 iulie, 14 elevi ai Grupului Şcolar „Nicolae Bălcescu” au participat la o excursie de studiu la Sighişoara.

Organizatorii şi însoţitorii grupului au fost cele 2 vicepreşedinte ale O.N.G.-ului.

Fiecare participant a primit la plecare o diplomă cu sigla O.N.G., iar pe parcursul traseului a fost vizitată Casa N. Grigorescu de la Câmpina, Casa IULIA HAŞDEU din aceeaşi localitate şi centrul istoric al Braşovului.

În cele 6 zile cât am stat la Sighişoara, elevii au participat la ateliere de teatru şi muzică, au vizitat cetatea medievală , au participat la o excursie în judeţul Mureş, au mers la manej , au făcut drumeţii şi, cel mai palpitant, au participat la un concurs de traseu cu obstacole şi  premii.

Urmează ca parteneriatul să fie dezvoltat prin vizita elevilor sighişoreni  la Olteniţa.

Al doilea proiect este unul ecologic, ce presupune amenajarea parcului şcolii GRUPULUI ŞCOLAR  „NICOLAE  BĂLCESCU”. Proiectul se încadrează în campania „Ţara lui Andrei”, finanţată de PETROM, care premiază o propunere pe lună, pe baza voturilor online date de vizitatorii sitului http://www.taraluiandrei.ro . Macheta care a trebuit să fie realizată se află la secţiunea „oraşul tău”, pagina  „propune proiecte”.

Proiectul se numeşte „Parcul şcolii – suflet liber” şi are următoarele obiective:

– Ecologizarea spaţiului reprezentat de parcul şcolii.

– Amenajarea peisagistică a parcului prin: plantări de copaci şi arbuşti, gazon şi trasarea aleilor.

– Confecţionarea în atelierele şcoală a băncilor, meselor de şah şi a scheletelor pentru realizarea figurinelor din materiale reciclabile.

– Achiziţionarea de pubele, mese de tenis, arbori, arbuşti, gazon, piatră ornamentală, ghivece din lut şi materiale necesare confecţionării produselor.

Suma care poate fi câştigată este mică, de 20 000 lei, dar am considerat că trebuie pornit cu proiecte mici pentru a te face cunoscut şi pentru a căpăta experienţă.

Proiectul poate fi câştigat în urma voturilor dv. online la adresa http://www.taraluiandrei.ro/orasul-tau/voteaza-proiectul-lunii.html. Deocamdată, acesta se află în faza de analiză din partea reprezentanţilor PETROM şi nu a fost plasat pe site. Vom reveni cu amănunte la momentul potrivit.”

Vă oferim câteva fragmente din statutul acestei noi asociaţii.

Scopul

Membrii Asociaţiei PAS ÎN VIITOR” doresc să se asocieze în scopul intervenţiei în favoarea persoanelor de orice vârstă, prin dezvoltarea de alternative educaţionale formale şi nonformale,  aplicative şi vocaţionale pentru o mai bună integrare socială în spaţiul românesc şi european.

Activităţi

Pentru atingerea scopului declarat, asociaţia îşi propune următoarele activităţi:

a) Realizarea şi editarea de cărţi, publicaţii periodice, pliante, afişe, broşuri,

programe informatice şi alte materiale informative.

b) Organizarea de cursuri de pregătire, seminarii, conferinţe, dezbateri publice, precum şi organizarea de marşuri, manifestaţii publice, cultural artistice şi alte activităţi de sensibilizare a opiniei publice, potrivit legii.

c) Acordarea de consultanţă şi consiliere persoanelor interesate, în domeniile

respectării drepturilor omului, dezvoltarii conştiintei civice precum şi în alte domenii de interes general ce privesc viaţa publică.

d) Dezvoltarea de programe proprii şi în regim de parteneriat cu autorităţile publice din ţară şi străinătate.

e) Dezvoltarea unor activităţi economice proprii în vederea autofinanţării.

f) Dezvoltarea de proiecte şi programe de educaţie formală şi nonformală menite să vină în sprijinul nevoilor comunităţii.

Membrii

Poate deveni membru al Asociaţiei PAS ÎN VIITOR” orice persoană care

depune o adeziune scrisă în acest sens. Calitatea de membru se dobândeşte prin aprobarea adeziunii de către Consiliul Director.

Calitatea de membru de onoare se atribuie de către Consiliul Director persoanelor care şi-au adus o contribuţie importantă la desfăşurarea activităţii Asociaţiei sau care au avut o activitate deosebită în domeniile de interes ale Asociaţiei.

Excluderea unui membru se face de către Consiliul Director, la propunerea a cel puţin doi membri ai Asociaţiei.

Statutul complet al O.N.G. “Pas în viitor” poate fi descărcat de la adresa: http://www.scoaladinoltenita.net/ONG_Pas_in_viitor.html

Pentru INFORMAŢII SUPLIMENTARE, pentru a deveni MEMBRU sau VOLUNTAR, pentru a oferi o IDEE DE PROIECT SAU DE ACTIVITATE, sau pentru a oferi SPONSORIZĂRI, trimiteţi un email la una din adresele:
Prof. Roxana Zlate: zlate_roxana@yahoo.com
Prof. Liliana Niculiţă: autentic2009@yahoo.com
Prof. Doina-Georgiana Muşat: doina_georgiana73@yahoo.com .

Despre pasinviitor

Îmi plac multe lucruri. Îmi place să lucrez cu copiii, îmi place să ajut oamenii, îmi place să călătoresc ...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu